BENİM KADER'İM SENİN KADER'İN Diyerek çıktığımız bu yolda büyük bir kazanıma imza attık.
Aylardır beklediğimiz Kanun Saat 23:27 den itibaren yasalaşmıştır.
Kamu Aşçıları Derneği olarak 21 aydır süren mücadelimizdeki en büyük zaferimizi onurla sunarız. 3795 sayılı Unvan kanuna göre Teknisyen sayılmayan Tüm meslek lisesi mezunu Aşçılar Bu saatten sonra teknisyen olmuşlardır. Bununla beraber sırtımıza zırh gibi yapışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı içinde bulunan Garson, Berber, Bayan Kuaförü ve diğer mesleki eğitimi olupta teknisyen unvanını kullanamayan meslekler için büyük bir kazanımdır.
Biz mücadelemizin maddiyatla veya büyüklükle olmadığını yürekle olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdik.
Mücadelemizde Emeği Geçen Kamu Aşçıları Derneği Yönetim organlarında bulunan Serkan Çetinöz, Hüseyin Dinç, Korhan Türkoğlu, Ünsal Asav, Osman Güner, Kenan Kara, Cezmi Yılmaz, Aslan Gürz, Selami Uzun, İrfan Bulut, Selçuk Özdemir, Osman Poyraz, Hüseyin Yürekli Ersin KADER, Abdurrahman Toptaş, Alparslan Aşlar,Behzat Karakurt, Armağan Ulaş Arslan, Alper Yavuz Cem Ateş ve bizlere Maddi Manevi desteğini hiç esirgemeyen tüm üyelerimize Teşekkürü borç biliriz.
Bu Kanunun çıkmasına vesile olan bir çok siyasetçi ve bürokratla görüştük.İç işleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı, Başbakan yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Grup Başkan Vekili Sayın Mehmet Naci Bostancı, MEB Komisyonu Başkanı Beşir Atalay, Meb Komisyonu Üyesi Mustafa İsen, Meb Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay, Ak Parti Kütahya Milletvekilli Ahmet Tan, Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Ak Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, İstanbul Miletvekili Markar Esayan (Aşçıların THS olması için Ak Parti Milletvekili) TBMM Genel Sekreteri Sayın Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri Gülay, Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet ORDUKAYA ismini yazamadığımız bir çok siyasetci ve bürokrata Teşekkürü Borç biliriz.
Bizlere Desteklerini esirgemeyen Şapader ve Anpader' deki değerli ustalarımıza mesleğimizin değerlerini yükselten gündemde tutan tüm Konfederasyon Federasyon ve Derneklerimize Teşekkür ederiz.
Sorular Cevaplar
1) Kurumlar teknisyen veya tekniker unvanlarını verecekmidir ?
Hayır. 3795 sayılı kanun değişikliği ile kazandığımız unvanı kurumlardan talep etmek zorundayız.
2) Kurumlar unvanı ve özlük haklarını verecekmidir ?
Kurumların unvanı ve özlük haklarını vermeme ihtimali vardır.
3) verilmez ise ne olacaktır ?
657 sayılı dmk ya göre teknisyen ve tekniker unvanını alanlar Teknik Hizmetler sınıfını oluşturur demektedir. Unvanlar alındıktan sonra Kanunen özlük haklarımızında verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda anayasamızın eşitlik ilkesi ve haklar ilkelerine göre kişisel alacak durumuna geçmiştir.
Bu konudaki içtehatlar Kazanılmış haklar, hukuk devleti kavramının temelini oluşturan en önemli unsurdur. Öte yandan, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu'nun 14.06.1989 tarih ve E. 1989/1-2, K. 1989/2 sayılı kararında da; gerek öğretide, gerekse uygulamada, kişilerin hukuki statülerini belirlemiş ve buna dayalı olarak da yeni hukuki durumların ve hakların elde edilmesine neden olmuş, bir başka deyişle hukuki sonuçlarını yerine getirmiş olan durumların, artık geriye dönülmez, vazgeçilmez haklar olduğu, yani kazanılmış hak teşkil ettiği belirtilmiştir.
4)Meslek Yüksek Okulu mezunlarına Yök tarafından tekniker unvanı verilmişti fakat kurumlar vermemişti yine aynı durumla karşılaşabilirmiyiz ?
Evet böyle bir durum söz konusudur genel olarak kurumlar yök un özerkliğini bahane ederek bu hakkı vermemişti yök kanununun 43/b maddesine göre verilen bu unvan tanınmamıştı. Yök 3308 sayılı kanunun 43 ve 44 maddelerinde yapılan değişiklik ile Mesleki eğitim kanuna tabi olmuştur. Yökün mesleki eğitimde özerkliği gitmiştir.
5) Ben Alaylıyım elimde ustalık belgesi var benim durumum ne olacaktır?
Arkadaşlar belge şart lise eğitimi olmayanların en azından ustalık belgesini elinde bulundurması gerekmektedir. 3795 sayılı Unvan Kanunun 6. Maddesinde yapılan değişiklikle Mesleki Yeterlilik Kurumuna Unvanları düzenlemek için yönetmelik çıkartma yetkisi verilmiştir. Mesleki Yeterlilik Kurumu İle görüşmelerimize devam etmekteyiz.
Aynı zamanda 2015 toplu sözleşme masasında Aşçıların Teknik hizmetler sınıfına geçmesi için görüşmeler yapılmış toplu sözleşme masasından olumlu sonuç çıkmamıştır. Kamu Aşçıları Derneği yönetim kurulu olarak 2017 Toplu sözleşme masasında bu hakkı almak için gerekli girişimler yapılmış yapılmayada devam etmektedir.
6) Lise Mezunuyum ne yapmam gerekiyor ?
3308 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle Lise mezunlarına tamamlama eğitimi verilerek Meslek lisesi diploması almanın yolu açılmıştır. Mesleki teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde çıkacak kanuna istinaden tamamlama eğitimi konusunda yardım istenmiş olumlu cevap verilerek bir daire başkanı görevlendirilmiştir.
7) Teknisyen Yardımcısı ve Hizmetlilerin Durumları ne olacak ?
657 sayılı Devlet Memurları kanununda liyakat esasları çerçevesinde Unvanınızın yaptığınız göreve uygun olması gerekmektedir. Kamu Aşçıları Derneği olarak mücadeleye başladığımız günden bu yana çalışma ve sosyal güvenlik bakanlarıda dahil bir çok milletvekili, bürokrat ve sendikaya durumu ilettik lakin kurumun talebi ile çözülmesi gerekmektedir.